בדידות ושחיקה: סיוע לגיבורי מערכת הבריאות
- Renee Garfinkel, The Jerusalem Post
- Feb 27
- 1 min read
מאמר דעה זה עוסק בהתמודדותם של אנשי מערכת הבריאות בישראל עם בדידות ושחיקה, ומתאר כיצד העומס הרגשי והפיזי של המקצוע משפיע על חייהם.
לדברי הכותבת התרבות הרפואית מעודדת עמידות ונחישות, אך בו זמנית גורמת לרבים להסתיר את קשייהם, מה שמגביר תחושות של בדידות וניכור, המצטרפים לעומס עבודה אדיר.
בנוסף, מחקרים מצביעים על כך שאנשי רפואה בישראל סובלים משיעורים גבוהים יותר של עישון והשמנה בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, ושיעורי הגירושין וההתמכרויות בקרבם גבוהים. במקרים קיצוניים, ישנה גם שכיחות גבוהה של מחלות ואף התאבדויות.
המצב החריף בשנים האחרונות בשל תחושות של בגידה ובידוד, לאחר שקהילות מקצועיות בינלאומיות הפנו עורף לאנשי הרפואה בישראל. ביטול הזדמנויות מקצועיות, כמו השתתפות בכנסים או פרסום מחקרים, העמיק את התחושה של ניכור ועזובה.
עם זאת, יש מקום לתקווה – מדיניות ארוכת טווח כמו פתיחת בתי ספר לרפואה והקלת רישוי רופאים מחו"ל מסייעת בהתמודדות עם המחסור. בטווח הקצר, תמיכה הדדית בתוך בתי החולים ושיחות בין עמיתים יכולות להקל על השחיקה.
לכל אחד יש תפקיד בשיפור המצב – מחווה פשוטה של התעניינות כנה ברופאים ובאחיות יכולה ליצור חיבור אנושי משמעותי. הכרה בקשייהם ויצירת סביבת עבודה תומכת יותר הכרחיות כדי להבטיח שהם יקבלו את ההבנה והטיפול שמגיעים להם.