top of page
  • in

יישום אסטרטגיות רווחה ארגוניות בפרקטיקה הרפואית: התמודדות עם שחיקת רופאים ועומס יתר

  • Sakumi Yamakawa, Maaya Ono, Kiyonobu Kusu & Hayase Hakariya
  • Mar 20
  • 1 min read

המאמר עוסק ביישום אסטרטגיות רווחה ארגוניות בתחום הרפואה במטרה להתמודד עם שחיקת רופאים ועומס עבודה קיצוני.


המאמר מתייחס למקרה טרגי שהתרחש בעיר קובה, יפן, באוגוסט 2023, בו מתמחה ברפואה פנימית שם קץ לחייו לאחר שעבד שעות נוספות חריגות – 236 שעות בחודש שלפני מותו. מקרה זה ממחיש את תנאי העבודה הקשים במערכת הרפואית ביפן, המושפעים מתרבות "שכר התשוקה" המנצלת את מחויבותם של רופאים צעירים למקצוע.

סקרים מצביעים על כך שכ-28% מהמתמחים סובלים משחיקה, כאשר שעות עבודה ארוכות, חלוקת משימות בלתי יעילה ותקשורת לקויה במקום העבודה הם גורמי הלחץ העיקריים. כדי להתמודד עם העומס, יש צורך בארגון מחדש של חלוקת האחריות בקרב רופאים. מחקרים מראים כי רופאים במשרה מלאה מתחת לגיל 50 מבלים זמן רב בביצוע משימות לא רפואיות, אותן ניתן להעביר לאנשי מקצוע אחרים. כמו כן, המודל בו הרופא אחראי על מטופליו גם מעבר למשמרותיו גורם להארכת שעות העבודה באופן משמעותי.

המאמר מציע מעבר למערכת הקצאת משימות מבוססת זמן ושימוש באסטרטגיות חלוקת עבודה על מנת להקל על העומס. בנוסף, יש לשפר את התקשורת במקום העבודה, שכן תמיכה ניהולית מוגבלת וחסמים היררכיים מונעים שיח פתוח על רווחתם של הרופאים. ניתן ללמוד מהאסטרטגיות הארגוניות של חברות כמו קבוצת Marui, שמיישמת אופטימיזציה של משימות, או מערכת המשוב האנונימי של TOYOTA, וליישם יוזמות רווחה מובנות עבור רופאים.


Related Posts

See All
bottom of page